FLL 2018-19

FLL – city shaper 2019-2020 >>>

Kaj je FLL?

FIRST LEGO League (FLL – firstlegoleague.org) je mednarodni multidisciplinarni raziskovalni program, ki otroke in najstnike motivira za naravoslovje in spodbuja razmišljanje “Out of the box”, inovativnost in skupinsko ter sodelovalno delo. Spodbuja jih k uporabi sodobnih tehnologij v koristne, humane namene. Učijo se programiranja.

FLL poteka v več kot 88. državah po svetu. V Sloveniji se je na ta program mogoče prijaviti od 2011 preko neprofitne organizacije Super Glavca (fll.si), naša šola pa sodeluje pri tem od leta 2014 (FLL-arhiv-2014-2017). Učenci, ki lahko sodelujejo so lahko rojeni po 1. 1. 2003 in pred oz. vključno z 31. 12. 2009. 

 

Tekmovalne kategorije so:

1. CORE VALUES – VREDNOTE

Tu se ocenjuje homogenost skupine. Ekipa more obravnavati drug drugega s spoštovanjem in prijaznostjo. Ekipa se na tekmovanju spopada s socialnimi veščinami, ki jih more rešiti kot skupina (npr. vseh 10 v skupni stoji na rjuhi, kako bi jo obrnili na drugo smer, ne da bi stopili na tla: skupina se zbere in naredi načrt in ga po najboljših močeh reši kot ekipa). Skupno vodilo je prijazna strokovnost.

VEČ >>>

2. ROBOT GAME – TEKMA ROBOTOV NA MIZI

a) Pri tekmi robot mora ekipa v 2,5 minut avtomatizirano opraviti 10 nalog (misij) na mizi (FLL polju). Vsaka naloga se točkuje drugače.

b) Učenci predstavijo svojega robota in način programiranja s poročilom tudi pred ocenjevalno komisijo, v tehničnem intervjuju. 

 

http://www.fll.si/izziv-2018/fll-seti-sestavljanje

 

3. PROJECT – PROJEKT (Into Orbit – V vesolje)

Pri projektu se ekipa ukvarja z raziskovalno nalogo. V letošnjem projektu, bodo učenci raziskovali vesolje. Probleme astronavtov in odprav v vesolje, tehnične, socialne, zdravstvene, raziskovalne …

a) Ekipa si poišče neko področje, na temo V vesolju, si postavi problem, vprašanje ter na njega išče rešitve. Pri iskanju rešitev se zateče k strokovnjakom in jih vključi v svoj projekt. Za svoj projekt naredi analizo trenutnega stanja na začetku in po opravljenem projektu in ga primerja. Svoje vprašanje in inovativno rešitev predstavijo tudi javnosti na različne načine izdelajo spletno stran, se pojavijo v drugih medijih (TV, radio …). Na tekmovanju imajo na voljo 10 minut časa za predstavitev svojega projekta pred ocenjevalno komisijo. Nastop mora biti kreativno pripravljen.

b) Skupina ima na tekmovanju tudi svojo stojnico s to tematiko, kjer predstavljajo svoj projekt.

Ekipa FLL v šolskem letu 2018/19 – LEGO Loka:

Ekipo na tekmovanju lahko sestavlja od 2 do 10 učencev in učenk starih od 9 do 16 let.


9. A: Ela Musek, Živa Hegler,Pia Vrečko, Tjaša Rupar,

9. B: Aljaž Bokal,

8. C: Matic Žakelj,

8. C: Jaka Jelovčan,

7. A: Julija Mesec,

7. B:  Juš Posnjak,

7. C: Lucija Erznožnik,

7. D: Luka Lindav.

Naši sponzorji in donatorji:

2018-2019 V vesolje: šolski sklad in družina Musek.

2017-2018 Živa voda: šolski sklad, Boštjan Žakelj iz VIBERETE, PG Plast.
2016-2017 Živalski zavezniki: šolski sklad in Boštjan Žakelj iz VBG d.o.o.
2015-2016 Pot smeti: Boštjan Žakelj iz VBG d.o.o. in šolski sklad.
2014-2015 Ves svet je učilnica: LTH Castings, Pavel Peklaj s.p. in šolski sklad.

Povezave povezane s projektom:

Partner, organizator in izvajalec FLL programa in dogodkov v Sloveniji je neprofitna organizacija Super Glavca, Zavod za promocijo znanja (http://www.fll.si). Glavna spletna stran tekmovanja FLL, http://www.firstlegoleague.org

Dejavnosti povezane z našo skupino so objavljene na šolski strani in so vidne na naslovu http://www.ossklm.si/tag/fll.

(Skupno 428 obiskov, današnjih obiskov 1)