TEHNIŠKI DAN – ustvarjalne delavnice v 1. razred

V torek, 27. 2. 2024, smo imeli z učenci prvih razredov prav poseben dan. To je bil tehniški dan ustvarjalnih delavnic, kjer smo čas namenili razvijanju motoričnih spretnosti, sodelovanju učencev z vsemi učiteljicami prvih razredov, učenju v različnih učilnicah ter ustvarjanju s hišnikoma v njuni delavnici. Dejavnost je potekala v treh sklopih. In sicer: v šiviljski delavnici, delavnici vijakov in vezalk ter ustvarjanju z lesom in skrilom – z naravnimi materiali. Pri učencih  je v ospredje stopila njihova kreativnost, motorika, vztrajnost in doslednost pri sledenju in razumevanju navodil po poti do cilja. 

  • Šivanje, cofki: tu so učenci spoznali, da šivanje ni enostavno, da je potrebno natančno slediti danemu navodilu, ker se v trenutku lahko nitka preplete in zavozla. Da so se pa ti vozlički mirno razvozlali in ni bilo vmesnih čakanj pa je mimogrede nastal čas še za izdelavo kazala. Težav z uporabo igle ni bilo. Zanimivo pa je bilo, ko se je izkazalo, da je izdelovanje cofkov težavno opravilo, Sicer so potem nastali lepi cofki in učenci so bili zelo ponosni na svoj izdelek.  
  • Vijačenje, zavezovanje vezalk: V tej delavnici so učenci razvijali spretnosti vijačenja, privijanja matic, spretnost zavezovanja čevljev ter nizanje na vrvice. Urili so se v pobiranju fižolčkov s pinceto ter oblačili levčka s pretikanjem vrvice. Iskrice v očeh so kazale njihovo srečo nad uspešno izvedeno nalogo. 
  • V kletni delavnici so učenci s pomočjo naših dveh hišnikov izdelali gajbico za svoj oddelek. Prav tako pa so v tej delavnici izbirali tudi med  izdelavo ježka (katerega sta v osnovi pred tem že izrezljala naša hišnika) ter slikarskim motivom na skrilni plošči. Ježku so bodice polepšali z zabijanjem žebljev ter dodali nekaj slikovnih dodatkov, na skrilu pa so naslikali pomladno cvetlico. Najbrž bodo sedaj s kladivom kaj hitro priskočili na pomoč tudi svojim očkom. Uživali so v svojih nastalih mojstrovinah. 

Dan nam je vse prehitro minil. 

Aktiv učiteljic 1. razreda 

 

(Skupno 129 obiskov, današnjih obiskov 3)
Dostopnost