Starši, skupaj poskrbimo za večjo prometno varnost!

Vaši otroci in naši učenci se ponovno vračajo v šolske klopi, zato vas vabim, da se tudi doma pogovorite o prometno varnem ravnanju. 

  1. Otroci do 7. leta starosti morajo imeti na poti v šolo in domov spremstvo.
  2. Vključite svojega prvošolca in drugošolca k Pešbusu, da se nauči varne hoje v šolo Pešbus – Aktivno v šolo (aktivnovsolo.si) Pridružite se kot spremljevalci. Prijavnice dobite pri svojih razredničarkah.
  3. Prvošolci morajo nositi rumene rutice. Rutke so obvezne tudi za drugošolce.
  4. Pri slabi vidljivosti in v mraku naj nosijo kresničko/odsevnike.

Preberite, kje vodi priporočena pot v šolo oz. otroka seznanite z njo in jo (vsaj v 1. in 2. razredu) tudi skupaj prehodite. Opise najdete na povezavi OPISI PRIPOROČENIH ŠOLSKIH POTI

Na šolski poti so tudi točke, kjer je potrebna še posebna previdnost. S klikom na povezavo prometno izpostavljene točke na šolski poti in izpostavljene točke na šolski poti v SLIKI.

Če se vozijo v šolo s kolesom mora biti kolo pravilno opremljeno in tehnično brezhibno. Obvezna sta opravljen kolesarski izpit in zaščitna čelada. Uporaba varnostne čelade je Zakonu o pravilih cestnega prometa obvezna za kolesarje do 18. leta starosti. Električne skiroje po predpisih lahko kot prevozno sredstvo uporabljajo osebe, ki so starejše od 14 let, in otroci od 12. leta, če so opravili kolesarski izpit. To dokažejo s kolesarsko izkaznico, ki ji morajo imeti pri sebi. Tudi na e-skiroju je obvezna čelada.

ODSVETUJEMO, da bi učenci prihajali v šolo z motorji, električnimi kolesi, električnimi skiroji, rolerji in rolkami. 

Starše vljudno prosimo, da otrok ne vozite do šolskih vrat, saj s tem ogrožate učence, ki prihajajo v šolo peš. Otroke izpustite iz vozila v bližini šole od koder naj samostojno ali v družbi vrstnikov pridejo peš do šolo. Svetujemo, da otroke spustite iz vozila:

na Šolski ulici in ustavite tako, da lahko varno izstopijo na pločnik ob V steni telovadnice,

• na parkirišču Štemarje,

• na parkirišču Novi Svet (1. r),

• na brezplačnem parkirišču pri Tržnici na Partizanski cesti.

Saša Čadež, koordinatorica prometne vzgoje

(Skupno 144 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost