NOVO Obvestilo šolske svetovalne službe

Sreda, 1. 4. 2020

Dragi starši, skrbniki in skrbnice!

Skupaj smo zakorakali že v tretji teden učenja na daljavo. Marsikomu je že padla motivacija za delo, učenje, soočamo se s pomanjkanjem socialnih stikov, objemov, stiskov roke. 

Če imate kakršne koli težave z vzpostavljanjem družinske rutine, šolskim delom otrok, motiviranjem otrok za delo, se lahko obrnete na nanju preko maila ali se dogovorimo za drug način komuniciranja.

Spodaj vam podajava tudi povezave do spletnih strani, kjer tudi lahko poiščete pomoč, če bo to potrebno:

 

  • CENTER ZA SOCIALNO DELO ŠKOFJA LOKA:

Dosegljivi so po telefonu in mailu z namenom nudenja psihosocialne pomoči, informacij o pravicah iz javnih sredstev, prva socialna pomoč itd. Na njihovi spletni strani so podatki s kontakti (telefonska številka, mail) https://www.csd-slovenije.si/csd-gorenjska/enota-skofja-loka/

 

  • ZDRAVSTVENI DOM ŠKOFJA LOKA, DISPANZER ZA MENTALNO ZDRAVJE

Pedopsihiatrična ambulanta deluje “na daljavo”, v primeru vprašanj, vezanih na vaše zdravstveno stanje, stiske, potrebne recepte, lahko pokličete na telefonsko številko 070/156-304:

–  sreda: 10.00-14.00,

– četrtek: 10.00-14.00, ali pišete na mail: jasna.rujevic@zd-loka.si.

Klinično-psihološka ambulanta deluje po telefonu na številki (04) 50 200 61:

– ponedeljek: 8.00-10.00,

– sreda: 8.00-10.00,

– petek: 8.00-10.00, ali pišete na mail: polona.zgajnar@zd-loka.si .

Več informacij na: https://www.zd-loka.si/?subpageid=14&contid=184 

 

  • TO SEM JAZ

Skupnost za mlade z vprašanji, o katerih je lažje pisati, kot govoriti. Spletna svetovalnica omogoča mladostnikom dostop do anonimnega, hitrega in brezplačnega posvetovanja s strokovnjaki s področja medicine, psihologije in socialnega dela. Na vprašanja mladih odgovarja skupina več kot 60 strokovnjakov – prostovoljcev. https://www.tosemjaz.net/ 

 

  • 116 111 – TOM telefon

Telefon za otroke in mladostnike, dosegljiv vsak dan med 12.00 in 20.00 (klici so brezplačni, otroci in mladostniki pa lahko pišejo tudi na tom@zpms.si ali se oglasijo v njihovi spletni klepetalnici https://www.e-tom.si/stopi-v-stik/)

 

Želiva vama lepe in sproščene dneve in ostanite zdravi!

Katarina Gornik, psihologinja, katarina.gornik@ossklm.si

Mateja Božnar, pedagoginja, mateja.boznar@ossklm.si

 

 

Petek, 27. 3. 2020

Pozdravljeni starši ter skrbniki in skrbnice!

Trenutna situacija nas je postavila pred nove izzive in vloge, ki nam jih do sedaj ni bilo potrebno opravljati. Potrebno je bilo postaviti novo dnevno rutino, organizirati čas za učenje, delo za šolo, delo za službene obveznosti na daljavo, čas za kuhanje, gospodinjska opravila in tudi prosti čas tako za otroke, kot tudi za vas starše. Veliko staršev pa, kljub trenutni situaciji, vsakodnevno hodi v službo, tudi na več izmen, z daljšim delovnikom, kar pomeni, da so učenci večinoma sami. 

Za nekatere zgoraj našteto ne predstavlja večjih težav, nekateri pa se mogoče soočate z dilemami, težavami, občutki strahu, tesnobe.  Sprašujete se, če stvari tečejo pravilno, zavedate se, da delate napake. Naj vas pomiriva! Vsi smo se znašli v situaciji, kjer so napake dovoljene, kjer je dovoljeno, da stvari ne tečejo tako kot bi morale. Dajte pa si možnost, da se iz teh napak nekaj naučite. 

Podajava vam nekaj napotkov za lažje šolanje na daljavo:

  • DNEVNA RUTINA: Za vse člane družine pripravite “urnik” in v njem opredelite čas za šolske obveznosti, prosti čas, gospodinjska opravila. Dnevna rutina nam daje varnost, organiziranost in sproščenost.
  • OSTANITE MIRNI IN BODITE POTRPEŽLJIVI: Če boste mirno podajali navodila svojim otrokom, jim posredovali informacije o trenutni situaciji, bodo začutili vaš notranji mir in bodo tudi sami mirnejši. Veva, da je to težko, še posebej če imate več otrok, ki v istem trenutku želijo vsak različne stvari. Otroci potrebujejo vaše razumevanje, pogovor z vami, vašo skrbnost in nasmeh. Vzemite si čas, otroci vas potrebujejo tako mlajši kot tudi mladostniki. 
  • DELITEV DELA: Razdelite gospodinjska in ostala opravila med vse družinske člane. Tako boste drug drugemu pomagali in imeli več časa drug za drugega.
  • STIK S SOŠOLCI/SOŠOLKAMI: Svojim otrokom omogočite, da pokličejo svoje sošolke in sošolce, ki jih verjetno zelo pogrešajo. Tako bodo ohranjali stik drug z drugim, lahko si bodo tudi pomagali pri šolskemu delu.
  • OSEBNI PROSTOR: Dovolite drug drugemu osebni prostor in čas. Vsak potrebuje umiritev sam s seboj. Pri nekaterih družinah je to težko, še posebej če vas je v družini več članov in živite v majhnem stanovanju. Toda vseeno poskusite in se potrudite, da boste drug drugemu omogočili biti “sam s sabo”. 

Veva, da nas čakajo še novi izzivi, ki jih bomo skupaj z vami soustvarjali zato vam želiva sporočiti, da bova z naslednjim tednom na spletno stran Osnovna šola Škofja Loka-Mesto objavljali aktualne smernice, napotke, nasvete za šolanje na domu. Nasveti bodo namenjeni tako vam staršem, kot tudi vašim otrokom.

Želiva vam, da poskrbite zase, da boste lahko poskrbeli za druge, da ste zadovoljni in da bomo lahko tudi v teh časih stabilni, našli srečo in optimizem. 

Upava, da vam bodo najini napotki, ideje pomagali in bodo dnevi mirnejši in bolj sproščeni.

 

V primeru, da potrebujete kakršnokoli pomoč (finančna, socialna,psihološka), potrebujete nasvet za šolanje na domu, vzpostavljanje rutine, naju vsekakor lahko kontaktirate na katarina.gornik@ossklm.si ali mateja.boznar@ossklm.si . V izjemnih primerih se lahko dogovorimo tudi za drugačno komunikacijo. 

 

V želji, da vsi ostanete/mo zdravi vas lepo pozdravljava!

 

Katarina Gornik, svetovalna delavka – psihologinja

Mateja Božnar, svetovalna delavka – pedagoginja

(Skupno 502 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost