Prevelika poraba vode pri pitju in umivanju rok v šoli

Naša FLL skupina letos raziskuje na temo voda. Medtem ko del naše ekipe pridno programira in izpopolnjuje robota, pa mi pri projektnem delu razmišljamo o varčevanju. Naš problem, namreč, je prevelika poraba vode pri pitju in umivanju rok tako v šoli, kot tudi doma. To pa zato, ker na pipah nimamo mrežic oz. varčnih nastavkov.

In smo prišli na idejo, da izdelamo nastavek, ki bi prihranil več kot 50 odstotkov vode, kar bi pomenilo pol milijona litrov v enem šolskem letu.

Najprej smo seveda morali ugotoviti, kateri nastavek je najboljši. Aljaž in Lan sta to preizkušala tako, da sta v majhne plastične kroge izvrtala luknjice različnih velikosti. S pomočjo merilca porabe vode in štoparice smo potem opravili meritve ter dobili zmagovalni nastavek:

Živa je o tem nato naredila PPT predstavitev, ki se že predvaja na šolski televiziji. >> TUKAJ

Naredili smo tudi kratek filmček, ki pa za enkrat še ni končan. Snemal ga je Aljaž, igrala je Živa, za lepo sceno so poskrbele Ela, Kaja in Brina, jaz pa sem napisala scenarij.

Včeraj nam je učitelj pomagal še izpopolniti prototip nastavka s tem, da ga je upognil pod visoko temperaturo. Zato ga je zdaj lažje nastaviti na pipo skupaj z mrežico.

Prav tako včeraj je Lan kontaktiral strokovnjakinjo, ki nam je predstavila čiščenje odpadnih voda na Loški komunali, go. Mojco Mueller. Vprašal jo je za njeno mnenje o tem, da v šoli nimamo mrežic na pipi ter kakšna se ji zdi naša trenutna rešitev problema.

Ostali del ekipe se je ukvarjal z inovativnostjo rešitve. Varčni nastavki namreč  že obstajajo. O njihovi učinkovitosti pa smo se prepričali kar sami. In sicer z našim merilcem porabe vode.

Brez nastavka je bilo porabljenih 10,5 litrov v minuti. Z našim nastavkom je v enakem času iz pipe steklo 5,6 litrov, to je res skoraj 50 odstotkov manj. Izmed dveh nastavkov kupljenih v trgovini je bil našemu konkurenčen le eden, ki je imel porabo vode v 1 minuti enako.

Za naslednjič torej že imamo novo nalogo – ugotoviti prednosti in slabosti našega nastavka.

 

Napisala: Pia Vrečko

 

Več na: http://www.ossklm.si/fll/

 

 

(Skupno 232 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost