Dnevi evropske kulturne dediščine: OBLAČILNA KULTURA NA LOŠKEM

30. septembra 2016 je bila svečana otvoritev letošnjih dnevov evropske kulturne dediščine. Na njej so sodelovali tudi naši učenci dramskega krožka ANA LOCOPOLITANA  s predstavo KRATKA ZGODOVINA GUMBA.

V obliki pogovorne oddaje bomo predstavili kratko zgodovino gumba, tega majhnega, a ne nezanemarljivega sopotnika oblačil in seveda tudi kulture.

Mentorici dramskega krožka: Barbara Jelenc, Kristina Strnad.

Mentorica bobnarjev: Mateja Jelenc Arnšek.

 

IMG_3031

Vljudno vabljeni na  razstave likovnih del, ki so jo na temo »OBLAČILNE KULTURE« pripravili tudi naši učenci pod vodstvom mentorice Maje Reven. Na ogled je v Sokolskem domu do 20. oktobra 2016.

 

Kaj se bo  v naslednjem tednu dogajalo na naši šoli?

Izvedli bomo projektni teden, vsebine se bodo prepletale z rednimi urami in se medpredmetno povezovale.

Spoznali bomo oblačila na Slovenskem skozi čas, si ogledali vzorce modrotiska ter plesne delavnice pri AFS Marolt v Ljubljani. Ugotavljali bomo, kako so se oblačili šolarji skozi čas, obiskali bomo delavnice v Loškem muzeju na temo obrti na škofjeloškem (klobučarstvo, barvarstvo, čipkarstvo, platnarstvo), sodelovali v ustvarjalnih delavnicah šivanja in tkanja, izdelovali modne dodatke (klobuk, torbica, broška …) in pripravili modno revijo.

Spoznali bomo pot od lanu do platna, pogovarjali se bomo o primerni izbiri oblačil. Pri tujem jeziku bomo spoznavali imena oblačil skozi čas, igrali se bomo stare igre (koza klamf, frnikule, zemljo krast), spoznavali in ustvarjali bomo srednjeveška oblačila, primerjali bomo tradicionalna oblačenja po svetu in iskali vzroke za različne stile oblačenja ter povezali oblačila z glasbo.

(Skupno 162 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost