‘TRETUČKI’ SMO VSO TEORIJO O KULTURI ‘VRGLI’ ŠE V PRAKSO  ;)

V petek, 25.9.2015, smo imeli vsi tretji razredi kulturni dan. Kulturo smo se šli najprej v razredu. Kaj pomisliš ob besedi kultura, kaj je sploh kulturno vedenje, kaj in katere so kulturne ustanove, …  Za vse PRAVILNE odgovore na tabli sploh ni bilo več prostora … Po kulturnem sodelovanju pri pouku, kulturnem poslušanju, kulturnem malicanju, kulturnem delanju razredne vrste, kulturnem obnašanju v garderobi, smo se končno ‘dokaj’ 😉 kulturno odpravili kulturni praksi naproti.  V razredu so namreč učenci dokazali, da teorijo o kulturi OBVLADAJO. Torej je bilo treba teorijo preizkusiti še v praksi. Odpravili smo se čez Mestni trg, kjer so našo pozornost ‘ukradli’ mladi umetniki na svojih lesenih stolčkh, blazinicah iz blaga, z ogromnimi deskami, stojali, čopiči in drugimi pripomočki za ustvarjanje – to so bili mladi umetniki Male Groharjeve kolonije. Na naši poti smo jih srečevali prav na vsakem vogalu, tudi ob obzidju Škofjeloškega gradu – ki je HRAM naše Škofjeloške (tudi) kulturne dediščine  – na katerega smo seveda zelo ponosni.

Čas je že bil za obisk kulturne ustanove. Prva na seznamu je bila Galerija Ivana Groharja. Galerija je zelo majhna, a v njej razstavljajo svoja dela VELIKI umetniki. V Galeriji smo si ogledali animirani film Visoška kronika, ki jo je za svoje diplomsko delo izdelal Toni Mlakar. Toni živi v Škofji Loki in je hodil prav na našo Osnovno šolo Škofja Loka-Mesto, na kar smo ZARES ponosni. Mi ‘tretučki’ še vedno zelo radi gledamo risanke, a nam zaenkrat še ni preveč jasno, kako risanke sploh nastanejo. Prepričani smo, da more biti tale Toni res prava glav’ca in pol, da je naredil čisto pravo risanko. Risanko smo si pogledali večkrat, saj nas je kar začarala (čarovnija, čarovništvo – mogoče pa je nekaj resnice v tem …. 😉  😉 ).

Po ogledu risanke je prišel na vrsto obisk v naslednji kulturni ustanovi v Škofji Loki in sicer v Sokolskem domu. Tam smo najprej pred svojimi sošolci in sošolkami nastopili na čisto pravem odru v dvorani Sokolskega doma, zatem pa nas je v roke vzela zares prijetna gospa Agata Pavlovec, ki je čisto taprava akademska slikarka. Ustvarjali smo na temo PRAZNIKI in PRAZNOVANJE. Na BARVNI papir smo risali in barvali s flomastri ter tako izdelovali zanimive voščilnice, na katerih so bili motivi različnih praznikov. Na NEBARVNI malo večji papir pa smo nanašali barve in je tako na koncu postal barvni. Nastala so zares čudovita umetniška dela. Med našim ustvarjanjem so se nam na hodniku Sokolskega doma pridružili tudi umetniki z Male Groharjeve kolonije, ker so se umaknili pred dežjem, ki ga je – ne vemo kdo  – naročil prav na naš kulturni dan.

Kulturni teoretično-praktični dan smo zaključili v razredu z debato o praznikih – osebnih, verskih ter svetovnih. Izdelali smo razredni koledar naših OSEBNIH PRAZNIKOV. Zdaj bomo točno vedeli kdaj bomo drug drugemu segli v roko in si izrekli voščilo za osebni praznik…

Imeli smo se prav kulturno-super,

en kulturni pozdrav,

zapisala razredničarka 3. a razreda, Nina Taler

galerija slik

(Skupno 120 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost