Organizacija pouka na daljavo, 23. 4. 2020

četrtek, 23. 4. 2020

Dragi učenci in učenke, spoštovani starši, skrbniki in skrbnice!

S strokovnimi delavci smo se v tem tednu hitro in strokovno dogovorili glede ocenjevanja znanja. Pri tem smo izhajali iz Sklepa ministrice, ki je objavljen tudi na spletni strani MIZŠ, in dosedanjih izkušenj šolanja na daljavo.

Če raje poslušate kot berete, je posnetek obvestila dostopen tukaj

Ocenjevanje bo potekalo večinoma v maju, nekaj tudi še v juniju.

Učenci bodo ocenjeni pri predmetih, obveznih in izbirnih, pri katerih od 1. 2. 2020 še nimajo nobene ocene ali imajo samo negativno/e oceno/e. Lahko pa tudi pri tistih predmetih, kjer že imajo oceno. O oblikah in rokih ocenjevanja bodo učitelji posameznih oddelkov, skupin obvestili učence oziroma starše na način, kot ga uporabljajo za posredovanje navodil za delo. Pri katerih predmetih imajo ali nimajo ocene v drugem polletju, lahko učenci od 4. do 9. razreda vidijo v eAsistentu, rubrika ‘ocene’.

Staršem učencev 1., 2. in 3. razreda bodo vse v zvezi z ocenjevanjem sporočile učiteljice.

Ne glede na to ali bo potrebno še pridobiti oceno ali ne, je NUJNO, da učenci svoje obveznosti redno opravljajo in redno oddajajo naloge, ki jih morajo. Znanje, ki ga učenci pridobijo v tem obdobju, je prav tako pomembno. Učitelji bodo pri oblikovanju zaključne ocene izhajali iz pridobljenih ocen in sprotnega dela ter odzivov v času pouka na daljavo. Zato je pomembno, da se učiteljem sporoči, kadar naloge otrok ne more opraviti zaradi tehničnih, organizacijskih, zdravstvenih ali katerih koli drugih težav.

Za izboljševanje ocen iz prvega polletja se bodo učitelji z učenci dogovarjali individualno.

Pri ocenjevanju bomo pozorni tudi na učence s posebnimi potrebami in jim omogočili prilagoditve pri ocenjevanju, kjer bo to potrebno. O tem se bomo učitelji dogovarjali z učenci individualno.

Strokovni delavci se prvič srečujemo z ocenjevanjem na daljavo in z njim nimamo predhodnih izkušenj. Edine izkušnje so izkušnje pridobljene skozi preverjanje znanja v preteklih tednih pouka na daljavo in izkušnje kolegov in kolegic iz drugih šol, ki so tudi omejene, saj naj bi se ocenjevanje začelo šele v maju. Zato je izjemno POMEMBNO, da se ob težavah pri ocenjevanju obrnete na učitelja predmeta. Zaradi tega ne bo nihče nikogar ‘vzel na piko’.

»S pravo mero modrosti in potrpljenja bo vse okej.« Verjamem! Ker se bomo potrudili vsi v trikotniku.

Želim vam prijetne prvomajske počitnice, ki jih bomo podaljšali za dva dni, torej od torka, 28. 4. do vključno torka, 5. 5. 2020. Tako se bomo vsi imeli možnost dobro pripraviti na zaključni del šolskega leta. Učitelji bodo navodila za delo pripravili ponovno od srede, 6. 5. 2020 dalje.

Pazite nase in ostanite zdravi!

Doris Kužel, ravnateljica

petek, 17. 4. 2020

Pozdravljeni, spoštovani starši, skrbniki in skrbnice!

Še teden dni nas loči od prvomajskih počitnic, ki se nam bodo vsem prilegle, kajne 🙂

V prihodnjem tednu bomo izvedli še en dan dejavnosti, posvečen dnevu Zemlje in dnevu knjige. Predlagamo, da ga izvedete v ponedeljek, lahko pa kateri koli drug dan, glede na družinski urnik in dinamiko. Učenci od 6. do 9. razreda ne bodo dobili navodil za predmete, ki jih imajo na urniku v sredo. Učenci od 1. do 5. razreda bodo imeli zamaknjen urnik: v torek ponedeljkov urnik in v sredo torkov urnik. Za ponedeljek so ideje in izzivi za dan dejavnosti.

V povezavah spodaj vam pošiljamo naše ideje in izzive za dan dejavnosti. Tokrat smo jih razdelili po razrednih, ni pa prepovedano pogledati in se lotiti izzivov za starejše ali mlajše. Veseli bomo vaših odzivov ali na FB ali v kanalu Komunikacija pri razrednikih ali učiteljih slovenščine, naravoslovnih predmetov.

1., 2. in 3. razred

4., 5. in 6. razred

7., 8. in 9. razred

Želimo vam prijeten in sproščujoč vikend.

Doris Kužel s sodelavkami in sodelavci

sreda, 25. 3. 3020

Spoštovani starši, lepo pozdravljeni.

Naj vam v svojem in imenu vseh mojih sodelavk in sodelavcev najprej iskreno čestitam in se vam zahvalim za odlično sodelovanje pri pouku na daljavo. Skupaj z vašimi otroki in našimi učenci ste dokazali veliko odgovornost in neverjetno ustvarjalnost. Del tega kar delate, vsi z velikim veseljem spremljamo na družbenem omrežju Facebook, kjer smo prav v ta namen odprli profil OŠ Škofja Loka-Mesto. Lepo vas vabimo v našo družbo tudi na FB.

Učitelji se zavedamo, da ste bili čez noč prisiljeni prevzeti zahtevno nalogo spremljanja učnega dela svojih otrok in pomoči pri učenju. Na šoli zato iščemo in preizkušamo najprimernejša orodja ter spletna okolja, preko katerih bi pouk na daljavo olajšali in izboljšali. V primeru kakršnih koli težav pri učni snovi, otroke usmerjajte na učitelje. Pomagajte jim pri uporabi komunikacijskih pripomočkov, organizaciji časa ipd. Od vas nihče ne pričakuje, da boste pojasnjevali učne vsebine.

Do vseh virtualnih okolij lahko učenci dostopajo preko računalnika ali pametnega telefona. Imamo izjemno priložnost, da učence naučimo smotrne uporabe računalnika in pametnih telefonov za učenje in delo, izkoristimo jo!

Morda vam pridejo prav tudi tile namigi za boljše počutje vseh…:

  • Ostanite aktivni in vzpostavite rutino: aktivnosti, rutina in struktura oblikujejo naš dan in omogočajo predvidljivost. V negotovi situaciji zagotavljajo varnost in stabilnost.
  • Ostanite v stiku: pogovarjajte se z drugimi preko družbenih medijev, naj to postane del vaše dnevne rutine.
  • Vzemite si čas za igro, reševanje križank, gledanje filmov, ustvarjalne dejavnosti… s tem lahko preusmerimo pozornost s skrbi, ki jih imamo in jih lažje kontroliramo.
  • Vzdržite se od nenehnega spremljanja novic o virusi in opazili boste, da lažje ohranjate notranji mir.

Staršem otrok od 6. do 9. razreda:

V nadaljevanju pouka na daljavo vas želimo razbremeniti poplave elektronskih sporočil in omogočiti, da bodo učenci lahko čim bolj samostojno opravljali svoje naloge. Želimo si, da bi bili starši pomočniki pri organiziranju ‘urnika’ in spodbujevalci, ko delovna vnema pojenja. Zato smo za učence predmetne stopnje postavili spletišče Delo na daljavo, preko katerega bodo učitelji objavljali navodila za delo. Tako bodo lahko učenci sami, brez vaše pomoči, dostopali do njih. Skladno s svojim urnikom, bodo poiskali učiteljeva navodila. Gradiva bodo objavljena za cel teden, tako da boste lahko urnike prilagodili družinski dinamiki.

V eAsistentu so za sodelovanje učiteljev z učenci pripravili orodje Komunikacija. Za uspešno uporabo je nujno, da imajo vaši otroci v njem urejen profil. Prosimo, da svojim otrokom omogočite dostop do eA in sebe tako nekoliko razbremenite. Navodila za urejanje otrokovega profila so tukaj: urejanje_dostopa_do_eA_za_ucence_navodila-2. Tako bodo lahko v eA vstopili s svojim geslom in preprosto dostopali do sporočil učiteljev ter komunicirali z njimi sami. Pripravljamo tudi video vodič, ki ga bomo v kratkem objavili na spletni strani šole.

Upam, da imate danes priložnost, da materinski dan praznujete v krogu družine. Uživajte …

Verjamem, da bomo skupaj zmogli, kar smo že dokazali zadnjih dneh. Sodelujmo in si pomagajmo!

Doris Kužel, ravnateljica

petek, 20. 3. 2020

Spoštovani starši!

Za nami je zelo pester, dinamičen in tudi stresen prvi teden pouka na daljavo preko e-pošte, spletnih učilnic, eAsistenta. Upamo, da niste preveč utrujeni in ste si uspeli ustvariti ritem in prioritete, ki vam omogočajo delo in pouk na domu, družinsko, družbeno življenje in prosti čas.
Zavedamo se, da je bilo potrebnega veliko prilagajanja in truda, da ste uskladili vse obveznosti. Da bi naše delo izboljšali, vas prosim, da si vzamete nekaj minut časa in nam sporočite kako je potekalo delo v preteklem tednu, kje smo bili uspešni, kje so potrebne izboljšave. Vprašalnik se nahaja tukaj. Vaše mnenje nam bo v veliko pomoč pri načrtovanju dela v naslednjih tednih.

V ponedeljek, 23. 3., bo kulturni dan za celo šolo. V torek, 24. 3. pa tehnični dan za celo šolo. Ker imate doma različne možnosti, smo se odločili, da vam ponudimo več idej med katerimi lahko izbirate ali pa dan preživite čisto po svoje. Veseli bomo, če boste utrinke z dneva, ideje, dobre prakse delili z nami na FB strani šole.

Nekaj idej za kulturni dan: (družinski) ogled filma, predstave, oddaje po televiziji, na računalniku, bralni dan in pogovor o prebranem, izdelava slikanice, knjige, stripa, glasbeni dan (naredite kuhinjski koncert), ustvarite družinsko himno, šolsko himno, se preizkusite v pisanju rim, imate likovno-kiparski dan, izdelki iz naravnih in odpadnih materialov doma ali v naravi, … Več idej lahko najdete na tej povezavi, ki bo dostopna od nedelje.

Nekaj idej za tehniški dan: gradnja konstrukcij iz kock, izdelava konstrukcij iz papirja, naravnih ali odpadnih materialov, izdelava origamija, izdelava darila za mamo, očeta iz odpadnih ali naravnih materialov, pomoč na vrtu, pri hišnih opravilih (pospraviš posteljo, se naučiš zašiti gumb, pospraviš natančno svojo sobo, stanovanje, posesaš, opereš, obesiš perilo, pomiješ okna…), skuhaš kosilo, pripraviš (spečeš) sladico, … Več idej lahko najdete na tej povezavi, ki bo dostopna od nedelje.

Za sodelovanje se vam že vnaprej zahvaljujemo in vas lepo pozdravljamo.
Preživite sproščujoč vikend, ostanite še naprej zdravi in pazite nase in svoje bližnje.

Doris Kužel, ravnateljica, s sodelavkami in sodelavci

Torek, 17. 3. 2020

Spoštovani starši!

Zahvaljujemo se vam, da ste z vso resnostjo in skrbnostjo prevzeli nase nalogo spremljanja in usklajevanja šolanja na daljavo. Zavedamo se, da je to za vas, poleg vseh vsakodnevnih skrbi in službenih obveznosti, dodatna obremenitev. Še dodaten pritisk pa povzroča velika nestabilnost informacijskega omrežja.

S sodelavci iščemo najustreznejšo rešitev v trenutni situaciji. Tam, kjer so težave pri komunikaciji preko eAsistenta, se bomo usmerili na sporočanje po elektronski pošti, ki je trenutno najbolj zanesljivo in stabilno. Če bodo le razmere to dopuščale, vas bomo obvestili o delu za naslednji dan do 18.00.

Učitelji bodo obseg in vsebino dela prilagodili trenutnim razmeram. Zato ni nič hudega, če se dela zaradi izpada oz. nedostopnosti sistema ali pomanjkanja časa ne opravi v celoti v dnevu, ko je predmet na urniku. Glede na situacijo se bomo prilagodili in pustili čas za ‘delo za nazaj’.

Pomembno je, da se prilagodimo situaciji, si pustimo čas in nismo obremenjeni s tem, kaj moramo narediti. Verjamem, da bo vse pomembno delo opravljeno.

Resnično smo vam hvaležni za sodelovanje in vas prosimo za potrpežljivost. Vsi se učimo 🙂

Ostanite zdravi,

Doris Kužel, ravnateljica s sodelavci, sodelavkami

Ponedeljek, 16. 3. 2020

Spoštovani starši in učenci OŠ Škofja Loka-Mesto!

Obveščamo vas, da zaradi obremenjenosti strežnikov pri Arnesu in eA občasno ne delujejo učilnice in eA. Bodite potrpežljivi in večkrat poskusite. Na Arnesu intenzivno posodabljajo omrežje in večajo zmogljivost, vendar vsaka sprememba potrebuje svoj čas.

Modul Komunikacija v eA zaenkrat še ne deluje kot naj bi, saj na eA to orodje še razvijajo. Verjamemo, da se bodo zadeve počasi uredile.

Želimo vam uspešno delo na daljavo. In ostanite zdravi!

Petek, 13. 3. 2020

Spoštovani starši in učenci OŠ Škofja Loka-Mesto!

Zahvaljujemo se vam, da ravnate družbeno odgovorno ter upoštevate naša priporočila, da ste učenci doma v samoizolaciji. Na tak način ščitimo najšibkejše člene družbe in pomembno prispevamo k omejevanju širjenja zloglasnega virusa. Starše na tem mestu pozivam, da poskrbite, da se otroci ne bodo družili v skupinah in sebe ter svoje izpostavljali tveganju okužbe z virusom. Le vsi skupaj, s striktnim sledenjem navodil, lahko zajezimo širjenje.

Kljub temu, da bo šola za nekaj časa zaprta za pouk to ne pomeni, da učenci ostajate doma na počitnicah ampak se v resnici šolate na daljavo s pomočjo navodil in gradiv, ki jih bodo učitelji posredovali.

Obveščanje staršev o nalogah za učence bo potekalo preko eAsistenta na elektronske naslove staršev, zato je še posebej pomembno, da imamo veljavne elektronske naslove vsaj enega starša ali skrbnika. Prosimo vas, da navodila prenašate svojim otrokom in jim po svojih najboljših močeh  pomagate pri šolanju na daljavo.

Učitelji bodo skladno z urniki oddelkov pripravljali navodila in gradiva za delo ter jih preko e-pošte posredovali staršem. Do nekaterih gradiv bo možno dostopati v e-učilnicah https://ucilnice.arnes.si/course/index.php?categoryid=4062 .

Učitelji vam bodo priskočili na pomoč, če jo boste potrebovali, preko e-pošte. Elektronski naslovi učiteljev so objavljeni na spletni strani šole http://www.ossklm.si/zaposleni/. Odgovor boste prejeli najkasneje do 14.00 naslednjega dne.

Prosimo vas, da spremljate novosti na spletni strani šole.

Verjamemo, da bomo s skupnimi močmi lahko uspešno zajezili širjenje virusa in premostili čas, ko bodo šolska vrata zaprta za pouk in bo znanje raslo ob šolanju izven šolskih prostorov.

Doris Kužel, ravnateljica

(Skupno 2.547 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost