SPOZNAVAMO SKRIVNOSTI PRETEKLOSTI

Učenci 1. b razreda sodelujejo v projektu Erasmus+ ‘EUstudents in EUwonderland’. Naslov naše naloge je The past – as fascinating mysterious. Naša naloga se je začela 8. 11. 2019 z obiskom Škofjeloškega gradu, kjer v muzeju hranijo ogromno zanimivih in obenem skrivnostnih starih predmetov, ki jih pri vsakodnevnih domačih opravilih ne uporabljamo več. V okviru ogleda smo vstopili in nekaj časa preživeli v zelo stari Škoparjevi hiši z zasnovo iz 16. st., ki sodi v tip hiše s črno kuhinjo, in kjer je predstavljena nekdanja bivalna kultura in način življenja kajžarjev in malih kmetov. V tej hiši hranijo bogato zbirko starih predmetov, ki smo si jo lahko od blizu ogledali ter izvedeli tudi marsikaj o njihovi uporabi.
Po vrnitvi v šolo so učenci sami naštevali katere predmete so videli. Naredili smo seznam vseh predmetov in po dva učenca sta narisala isti predmet, saj smo ilustracije potem uporabili za izdelavo iger Spomin in Črni Peter, pri katerih potrebuješ pare. Učenci, ki so imeli nalogo narisati isti predmet, niso sedeli skupaj, da ilustracije ne bi bile identične in bi bilo iskanje parov prelahka naloga. Vsak od učencev se je zares potrudil in na listih v velikosti A4 formata so nastali natančno narisani stari predmeti. Ko je posamezni učenec zaključil z risanjem določenega starega predmeta, je svojo ilustracijo položil v sredino kroga. Naloga vseh je bila, da iščejo pare in poimenujejo predmete. Zelo hitro so prepoznali prave pare in tudi poimenovali predmete. Ilustracije učencev so bile izredno natančno narisane in tudi skrbno pobarvane.
Z igro Črni Peter, ki so jo učenci preimenovali v Škofjeloški grb, saj je pri naši igri vlogo Črnega Petra prevzel Škofjeloški grb, se učenci igrajo med odmori, uporabimo pa jo tudi pri pouku. Imena starih predmetov so zanimiva tudi za uro slovenščine, kjer treniramo zlogovanje besed. Igro Spomin učenci redno igrajo med odmorom.
Na obe igri so zelo ponosni in se z njima pogosto igrajo. Na koncu igranja vedno poskrbijo, da sta igri pospravljeni na pravem mestu.
Zapisala Nina Taler, razredničarka 1.b razreda.

(Skupno 138 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost