BEREMO SKUPAJ

Mednarodno združenje šolskih knjižničarjev vsako leto vabi k praznovanju in promociji šolskih knjižnic. V slovenskem prostoru ta projekt že tradicionalno koordinira Sekcija za šolske knjižnice pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije. Letošnje geslo “Zakaj imam rad/a svojo šolsko knjižnico” je poudarjalo čustveno komponento pomena šolskih knjižnic posameznikom in skupnostim. Kot poudarjajo v Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije so šolske knjižnice nujno potrebne pri razvoju medosebnih kompetenc, spodbujanju k strpnosti s sprejemanjem drugačnosti in pri razvoju posameznikovega kritičnega mišljenja.

Šolska knjižnica se je projektu pridružila s prav posebnimi torkovimi branji. Brali smo skupaj z ravnateljico šole gospo Doris Kužel, z računovodjo šole gospo Dagmar Jurgele, z zobozdravnico gospo Matejo Muc Vidic ter z blagajničarko šole gospo Mojco Jenko. Osebe različnih poklicev, ki jih druži ljubezen do branja in knjižnice.

Z ravnateljico šole, gospo Doris Kužel, smo se podali v Deželo velike tovarne besed (Agnés de Lestrade, 2009), kjer ljudje le redko govorijo, saj morajo vsako besedo plačati. Filip želi prijateljici Sari povedati, da jo ima rad, a za besede nima denarja. V smetnjaku je našel le besedo »še«.

Z gospo Dagmar Jurgele smo tekmovali s kolesom (Kako je gospod Feliks tekmoval s kolesom, Peter Svetina, 2016). Za današnji tekmovalni čas nepredstavljivo, da si kolesar, torej gospod Feliks, ki na tekmi vodi, tik pred ciljem zaželi okopati v jezeru. Ob tem ga čisto nič ne briga, da ni zmagal, niti kdo je zmagal, važno mu je da uživa v svojem sproščenem življenju.

Z gospo Matejo Muc Vidic smo odkrivali, kaj storiti, ko na cesti najdete sploščenega zajca (Sploščeni zajec,  Bárður Oskarsson, 2016). Ali naj gremo mimo kot da se ni nič zgodilo?

Nazadnje smo brali skupaj z gospo Mojco Jenko. Spraševali smo se, kaj lahko sosedje pričakujejo, če se v njihov blok naseli pujs (Pujsa imamo za soseda!, Claudia Fries, 2000). Včasih so stvari lahko precej drugačne, kot si sprva domišljamo.

Deli z ostalimi ...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someoneShare on Google+
(Skupno 77 obiskov, današnjih obiskov 1)