LOŠKI GRAD HRANI PRAVI ZGODOVINSKI ZAKLAD

Vsi prvošolci smo se v preteklem tednu (8. 10. – 11. 10.) odpravili na Škofjeloški grad. Naš malce drugačen pouk smo začeli v majhni hišici na grajskem vrtu, kjer smo izvedeli vse o življenju revnejših prebivalcev Škofje Loke. Skozi črno kuhinjo smo vstopili v prostor, ki je bil obenem jedilnica, spalnica, dnevna soba, klepetalnica, kopalnica idr. Videli smo številne starinske predmete, za katere zdaj tudi vemo, čemu so jih uporabljali.

Pot smo nadaljevali v grajske prostore in tam šli z daljšimi in krajšimi postanki mimo slik škofov, maket, kipov, orožja, jedilne mize, cehovskih izveskov do prijetnega prostora, kjer smo prisluhnili zgodbama iz knjige Kamniti most.

Zatem nas je pot vodila v visok grajski stolp. Mogoče je nekoč tam živela Motovilka in metala svoje lase skozi grajsko lino – kdo ve. V stolpu smo izdelali verižico iz glinenih zob.

Med peko zob smo šli preverit nazaj v grad med nagačene živali, ki jih lahko srečamo na škofjeloškem, če so bili zobje na naših izdelkih tako veliki, kot so zobje medveda, pa volka, pa lisičke, pa podlasice ali majhne veveričke …

Čas obiska je prehitro minil. Z našim novim modnim dodatkom in polno glavo vtisov o življenju nekoč smo se po Mestnem trgu vrnili nazaj v šolo. Na poti smo preverili še cehovske izveske, ki jih nad vhodi hiš ni malo, kar nekaj je takih, za katere ne potrebuješ znati brati, ampak le simbol prepoznati 😉 …

Zapisala Nina Taler, razredničarka 1. D razreda

(Skupno 133 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost