Voda-čudežna tekočina

V torek, 26.9.2017 smo v 1.e imeli ND Voda-čudežna tekočina, ki se je povezoval z dejavnostmi v tednu DEKD.

Otroci so najprej poslušali dve različni zgodbici o potovanju vodne kapljice in svoje doživljanje izrazili z risanjem. Nastale so čudovite risbe vodne kapljice v različnih okoljih. Ob tem smo se pogovarjali tudi o tem kako voda pride do naših domov, kako varčujemo z vodo ter se spominjali kako so včasih prali oblačila, ko voda ni bila povsod dostopna in še ni bila v domovih naših prababic/pradedkov.

Sledile so različne dejavnosti povezane z vodo: mešanje vode z barvami in ustvarjanje risbe s pihanjem kapljic, izdelovanje ladjic iz papirja in preizkušanje le-teh v vodi, mešanje vode z različnimi snovmi. Ob tem so se nam porajala različna vprašanja: Kakšne barve in okusa je voda? Kaj se zgodi z vodo, če ji dodamo kis/olje/sladkor/sol/malinovec? Ali voda ob tem spremeni svojo barvo in okus? Kaj se zgodi z ladjico, če ji dodamo več/manj kock? 

Radovedni oči so opazovale,  srbeče brbončice okušale, nagajivi nosnici vonjali, spretni prsti preizkušali in tako je učencem uspelo odgovoriti prav na vsa vprašanja. Bili so pravi raziskovalci.

Ker pa smo FIT šola, so se učenci sodelovali še v športnih igrah. V večnamenskem prostoru so se preizkusili v različnih štafetnih igrah s pomočjo plastenk, napolnjenih z vodo. Nasmeh na obrazu prav vsakega učenca, je povedal vse.

Za zaključek dneva je sledila le še analiza celotnega dneva – Voda je prav zares čudežna tekočina!

Zapisala: Mateja Božnar

(Skupno 206 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost