Naših 10 let

vabilo

V torek, 3. 6. 2014, smo na OŠ Škofja Loka-Mesto v enoti Novi svet praznovali 10 let delovanja. Ta pomemben praznik smo obeležili s kulturnim programom, ki smo ga pripravili s prvošolci in v katerem smo se spomnili, kaj vse se nam je dogajalo v tem času. Prepletali so se petje, ples, igra, igrivo znanje tujega jezika, dramski nastop ob pomoči četrtošolcev z igrico Metuljev drugi rojstni dan. Ponosni smo bili na vse pohvale, ki so nam jih izrekli po prireditvi. Iskrene čestitke za vodenje prireditve gredo gospe Janji Rojc Pintar.

Veliko podporo pri našem delu nam izkazujejo gospa ravnateljica Doris Kužel, gospe pomočnici Elizabeta Proj in Saša Čadež, ki nam zaupajo in nam omogočajo, da razvijamo tudi tisto, kar je za otroke ob vseh šolskih naporih lahko tudi zabavno, prijetno in sproščujoče.

Gospa ravnateljica Doris Kužel je v govoru predstavila dogajanje v teh desetih letih na šoli. Gospod Marko Primožič je dodal, kako je potekala gradnja in kako zanimivo je bilo prve mesece v enoti Novi svet. Čestital nam je tudi gospod župan Miha Ješe.

Spomnili smo se, da so na začetku devetletnega osnovnega šolanja na naši šoli učiteljice učile in spremljale napredek svojih učencev tri leta, od prvega do tretjega razreda. Zadnjih nekaj let pa imajo učenci v prvem vzgojo-izobraževalnem obdobju dve razredničarki, eno v prvem ter drugo v drugem in tretjem razredu. Kar veliko število učiteljic je poučevalo v šoli na Novem svetu.

Skoraj vsaka učiteljica prvega razreda je tudi mentorica kakšne interesne dejavnosti, predvsem za učence 1. razreda. Na prireditvi so se predstavili: pevski zbor, učenci 1. b s svojo pesmico, angleški krožek, krožek Mamka Bršljanka in dramski krožek 4. razreda.

Vsakih 14 dni se pod vodstvom zborovodkinje Natalije Krstič Rant učijo prepevanja različnih pesmi. Prvi nastop je že za njimi, minuli četrtek so se namreč predstavili na naši tradicionalni prireditvi Zapojmo, zaplešimo in zaigrajmo.

Krožek Mamka Bršljanka je dejavnost, s katero učenci pod vodstvom vzgojiteljice Marjetke Benedik ohranjajo kulturno dediščino naših dedkov in babic. Tako pojejo, plešejo, ustvarjajo in se igrajo stare igre.

V letošnjem šolskem letu so učence vodile vsebine od konkretnega do abstraktnega, od opazovanja narave do spoznavanja uporabe posameznih rastlin, od opazovanja mojstra pletenja do lastnega izdelka.

Tako kot se spreminja družba, se spreminja tudi šola. Kar nekaj sprememb smo doživeli v teh desetih letih. Če so se prvošolci v začetku uvajanja devetletne osnovne šole še veliko igrali, zdaj za to ni več prav veliko časa. Ob koncu prvega razreda učenci poznajo veliko tiskano abecedo, zapisati znajo veliko besed in povedi, tudi branje jim gre kar dobro od rok. Računajo pa kar do 20.

Ena od novosti na naši šoli bo v prihodnjem šolskem letu tudi postopno uvajanje angleščine v drugi razred. Že več let pa se naši najmlajši učenci lahko učijo angleščino pri angleškem krožku, ki ga vodi učiteljica Barbara Šolar Jerič.

Rastemo skupaj v znanju in spoštovanju – to je vodilo naše šole, s katerim se učenci in starši srečajo že prvi šolski dan. Šola namreč izobražuje in vzgaja. Angleški pisatelj William Ralph Inge je nekoč dejal, da namen vzgoje ni pridobiti znanje dejstev, pač pa znanje vrednot. Tako starši kot učitelji si prizadevamo, da bi vrednote, kot so spoštovanje, odgovornost, solidarnost, pomoč drugim, strpnost in zdrav način življenja, spremljale naše otroke na poti k odgovornemu življenju.

Da nam vse to uspeva, gre v letošnjem šolskem letu zahvala za trud vsem učiteljicam v enoti na Novem svetu: Maji Turk, Nini Oman, Lidiji Hafner, Mariji Benedik, Klari Kovačič, Aleši Zrimšek, Janji Rojc Pintar, Nataliji Krstič Rant, Tini Radič, naši kuharici, hišnikoma, čistilki.

Tudi rojstni dan je priložnost, da svojim najbližjim, prijateljem ali znancem izkažemo pozornost in spoštovanje. Na naši šoli si vzamemo čas za takšno praznovanje, saj smo 10 let praznovali.

Svoj drugi rojstni dan pa je na zgodnji spomladanski dan doživel mlad pisan metuljček. Tako so učenke dramskega krožka 4. razreda pod vodstvom gospe Janje Rojc Pintar zaigrale igro.

Z veselo gostijo, ki so jo pričarale živali iz dramske igrice, smo zaključili naše rojstnodnevno praznovanje. Vsi skupaj smo se priključili prijetnemu kramljanju.

Zapisale učiteljice 1. razreda v enoti Novi svet

(Skupno 156 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost